Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Αλλάζει όνομα η πρωτεύουσα της Ν. Αφρικής

Από το 2012, η ονομασία Πρετόρια θα αφορά μόνο μια μικρή συγκεκριμένη περιοχή, στο κέντρο της πόλης. Το σημερινό όνομα "τιμά" τον λευκό Ολλανδό έποικο Αντριες Πρετόριους, ο οποίος συνέτριψε περί τους 10.000 ζουλού το 1838. Τσουάνε είναι το αφρικανικό όνομα της ευρύτερης περιοχής.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος της πόλης Γκοσιέντσο Ραμογκάπα στην εφημερίδα Pretoria News, που έκανε την είδηση πρωτοσέλιδο.

Το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, επιθυμούσε εδώ και πολλά χρόνια να ξαναβαφτίσει την Πρετόρια με το αφρικανικό της όνομα Τσουάνε.

Και αυτό γιατί το σημερινό όνομα της πρωτεύουσας τιμά τον λευκό "ήρωα" των ολλανδών εποίκων Αντριες Πρετόριους, ο οποίος συνέτριψε περί τους 10.000 Ζουλού το 1838.

Η αλλαγή της ονομασίας είχε σχεδόν επιτευχθεί το 2005, αλλά οι Αρχές έκαναν πίσω στο όνομα της εθνικής ενότητας, μετά τις ηχηρές διαμαρτυρίες ενός μεγάλου μέρους λευκών Νοτιοαφρικανών.
Η ονομασία Τσουάνε χρησιμοποιείται ήδη για μια τεράστια αστική κοινότητα με 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία περικλείει την Πρετόρια και τα προάστιά της. Η κυβέρνηση την χρησιμοποιεί ήδη όταν αναφέρεται στην πρωτεύουσα.

Το Συμβούλιο για της Γεωγραφικές Ονομασίες της Νότιας Αφρικής, που έχει τον τελικό λόγο, αναμένεται ότι θα εγκρίνει την νέα ονομασία πριν από τα τέλη του έτους και η πρωτεύουσα της χώρας θα ονομάζεται Τσουάνε από την πρωτοχρονιά.

πηγή :  http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...