Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

«Χούλιγκαν με... έγκριση από ΠΑΕ και Πολιτεία»

«Η Πολιτεία νομίζω ότι συντηρεί την τυφλή αθλητική βία», τονίζει σε συνέντευξη του πρώην χούλιγκαν, για την στάση που κρατάει η Πολιτεία, όσον αφορά τους χούλιγκαν και την αντιμετώπιση που υπάρχει.

Ο Γιώργος Ν. σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο», μιλάει για «ραντεβού θανάτου», πως γίνεται κάποιος χούλιγκαν, τις σχέσεις τους με τις ΠΑΕ, αλλά το πώς περνάνε οι φωτοβολίδες στις κερκίδες.

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρώην χούλιγκαν:


-Με ποιο τρόπο κλείνεται ένα «ραντεβού θανάτου» και ποιοι είναι αυτοί που συμμετέχουν;
Τα πιο άγρια «πεσίματα» γίνονται όταν έχει προηγηθεί συνεννόηση. Είτε μέσω κινητών είτε μέσω Ίντερνετ. Και οι δυο πλευρές έχουν επιλέξει τα καλύτερα άτομα τους και εμφανίζονται φορτωμένες με πολεμοφόδια.
Κάποιοι βάζουν στο «παιχνίδι» μπράβους και πρόσωπα του υποκόσμου. Παλιά η «μάχη» κερδιζόταν με τα χέρια. Τα τελευταία χρόνια όμως βγαίνουν μαχαίρια, κατσαβίδια και σπρέι πιπεριού. Επίσης, τώρα συμμετέχουν και αλλοδαποί, ανάμεσα τους άνθρωποι που δεν υπολογίζουν καθόλου την αξία της ανθρώπινης ζωής.

-Ποια η ψυχολογία των χούλιγκαν όταν κάνουν επεισόδια ή ξυλοκοπούν τους αντίπαλους οπαδούς;
Εκείνη την ώρα «τυφλώνεσαι». Ζεις στο δικό σου κόσμο και το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να ευχαριστηθείς τα «σκηνικά». Βλέπεις τους διπλανούς σου να έχουν το ίδιο βλέμμα μ' εσένα έχοντας «κάψει» και αυτοί το μυαλό τους. Στην προσωπική σου ζωή νιώθεις ότι μειονεκτείς και κάπου θέλεις να νιώσεις ότι μετράς. Έτσι θέλεις να δείξεις στους οπαδούς της άλλης ομάδας ότι είναι σκάρτοι μπροστά σου. Ο τρόπος είναι να τους χτυπήσεις με κάθε τρόπο.
Στην συνέχεια προσπαθείς να πάρεις αποδεικτικά στοιχεία, όπως ένα βίντεο που δείχνει ότι τους έχεις για πλάκα. Να τους χτυπάς χωρίς έλεος ή να θίγεις τον ανδρισμό τους. όταν καταφέρεις να έχεις τέτοιο υλικό προσπαθείς να το ανεβάσεις στο Διαδίκτυο. Αν μάλιστα παίξει η τηλεόραση το «πέσιμο», μιλάμε για την απόλυτη επιτυχία.

-Πώς εξελίσσεται συνήθως κάποιος σε χούλιγκαν;
Συνήθως κάποιος αρχίζει να ζυμώνεται σε συνδέσμους. Εκεί μαθαίνει ότι τις Κυριακές δεν αγωνίζεται μόνο η ομάδα, αλλά και οι οπαδοί. Με τον καιρό και αφού γίνει άτομο εμπιστοσύνης γνωρίζει τους αρχηγούς. Τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν να σε πωρώσουν και να σε κάνουν να καταλάβουν ότι η ομάδα είναι πάνω και από την γκόμενα σου.

-Ποιες οι σχέσεις των αρχηγών με τις ΠΑΕ;
Οι αρχηγοί των οργανωμένων οπαδών συνήθως έχουν καλές σχέσεις με τις διοικήσεις της ομάδας τους. Πολλές φορές μάλιστα προτείνουν άτομα του περιβάλλοντος τους στους διοικούντες, με σκοπό να τα βάλουν να δουλέψουν τις Κυριακές ως σεκιούριτι στο γήπεδο. Αυτό βέβαια γίνεται αφού πρώτα εξασφαλίσουν μία θέση για τους ίδιους.

-Πώς περνούν οι φωτοβολίδες στις κερκίδες και πώς τα ναρκωτικά (αν περνούν);
Οι φωτοβολίδες μπαίνουν κάθε Κυριακή στο γήπεδο από οργανωμένους οπαδούς, υπό την ανοχή των ΠΑΕ, οι οποίες κάνουν τα στραβά μάτια. Φορτία με βεγγαλικά περνούν ώρες πριν αρχίσει ένα ντέρμπι, χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος. Μέσα στα φορτία μπορεί να υπάρχουν και πιστόλια φωτοβολίδας. Τα ναρκωτικά τα περνάει ο καθένας μόνος του, με δική του ευθύνη. Κανείς από τους έμπειρους οπαδούς δεν παίρνει το ρίσκο να περάσει μεγάλη ποσότητα μόνος του.

-Εκτιμάς ότι το πρόβλημα της βίας μπορεί να αντιμετωπιστεί; Η Πολιτεία κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση;
Η Πολιτεία νομίζω ότι συντηρεί την «τυφλή» αθλητική βία. Πρώτα απ' όλα επιτρέπει σε ανθρώπους που έχουν κατηγορηθεί για σκάνδαλα να διοικούν επί χρόνια την ΕΠΟ και την Σούπερ Λίγκα. Επίσης οι χούλιγκαν ξέρουν από την εμπειρία τους ότι ακόμα και να γίνει η «στραβή» και συλληφθούν, σύντομα –αν όχι αμέσως- θα αφεθούν ελεύθεροι από τον εισαγγελέα. Οι νόμοι στην Ελλάδα υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Το φαινόμενο μπορεί να εξαλειφθεί μέσα σε λίγες ώρες, αρκεί να υπάρχει η βούληση.

-Τι στάση κρατά ο χούλιγκαν απέναντι στην Αστυνομία;
Οι αστυνομικοί βρίσκονται πάντα στο αντίπαλο στρατόπεδο. Είναι αυτοί που έχουν τον ρόλο να καταστείλουν τα… ντου μας. Οι περισσότεροι μάλιστα έχουν μια κακή εμπειρία από κάποια σύλληψη ή προσαγωγή τους, κάτι που κάνει ακόμα μεγαλύτερο το μένος εις βάρος της ΕΛ.ΑΣ. Οι χούλιγκαν άλλωστε δεν «χτυπάνε» αστυνομικές δυνάμεις μόνο στα γήπεδα, αλλά και στις διαδηλώσεις που γίνονται κοινωνικά αιτήματα.

-Τι σε έκανε ν' αποστασιοποιηθείς;
Από ένα σημείο και έπειτα κατάλαβα ότι οι πράξεις μου δεν με εξέφραζαν και πως κάποια στιγμή μπορεί να γίνω αιτία να χτυπήσει κάποιος σοβαρά. Ακόμη και τα χρονικά περιθώρια για να κάνω κάτι στην ζωή μου στένεψαν. Έτσι αποφάσισα ν' αλλάξω. Στην αρχή χρειάστηκε να απομονωθώ για να τα καταφέρω. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ξέρω ότι είναι ένας εθισμός και όπως με το αλκοόλ έτσι και με τον χουλιγκανισμό ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι έχεις ξεκόψει σίγουρα για πάντα.


Πηγή,   http://www.sentragoal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...