Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Money for Nothing

Τραγούδι των Dire Straits από το λίαν επιτυχημένο άλμπουμ του συγκροτήματος Brother in Arms, που κυκλοφόρησε στις 13 Μαίου 1985. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία μετά την κυκλοφορία του ως σινγκλ στις 24 Ιουνίου του ίδιου χρόνου. Ξεχωρίζει για τους αμφιλεγόμενους στίχους, τα φωνητικά του Στινγκ και το πρωτοποριακό βίντεό του.


Το Money For Nothing ηχογραφήθηκε στο νησί Μοντσεράτ της Καραϊβικής, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ. Ο Στινγκ, που εκείνη την περίοδο ακολουθούσε σόλο καριέρα μετά τη διάλυση των Police, θα συμμετείχε μόνο στα φωνητικά του τραγουδιού, αλλά τελικά συνεισέφερε και στους στίχους (δικός του είναι ο στίχος I want my MTV), με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως συνδημιουργός του κομματιού μαζί με τον Μαρκ Νόπφλερ, παρότι ο ίδιος δεν το επιθυμούσε. Μουσικά το τραγούδι είναι αναγνωρίσιμο και οφείλει τη διαχρονική επιτυχία του στην εκτεταμένη εισαγωγή του, τα φαλσέτο φωνητικά του Στινγκ και το κιθαριστικό ριφ του Νόπφλερ.

Οι στίχοι του Money For Nothing γράφτηκαν από τη σκοπιά ενός άνδρα της εργατικής τάξης, που παρακολουθεί ένα βίντεο και σχολιάζει αυτό που βλέπει με μία αίσθηση ζήλιας για τη ζωή των ροκ σταρ. Για να αποδώσει καλύτερα την εικόνα του ήρωά του, ο Νόπφλερ χρησιμοποιεί στην ερμηνεία του την τεχνική του Sprechstimme, κάτι μεταξύ απαγγελίας και τραγουδίσματος. Σε μία συνέντευξη, από τις πολλές που έδωσε μετά την κυκλοφορία του Brothers In Arms, ο Νόπφλερ αναφέρει ότι εμπνεύστηκε το τραγούδι μέσα σε μια υπεραγορά ηλεκτρικών ειδών στη Νέα Υόρκη, όταν είδε έναν υπάλληλο να σχολιάζει ένα μουσικό βίντεο, που παιζόταν σε μία σειρά από τηλεοράσεις συντονισμένες όλες τους στο MTV. Αμέσως ζήτησε χαρτί και μολύβι από τους υπευθύνους του καταστήματος για να αποτυπώσει τις πρώτες νότες του τραγουδιού.

Το Money For Money από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του κιόλας προκάλεσε αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε σεξιστικό, ομοφοβικό και ρατσιστικό. Τα περισσότερα πυρά δέχτηκε το συγκρότημα για τη λέξη faggot (προσβλητική έκφραση για τους ομοφυλόφιλους άνδρες στις ΗΠΑ), με αποτέλεσμα σε πολλές από τις κατοπινές εκδόσεις του τραγουδιού η φράση faggot να αντικατασταθεί με τη λέξη mother, που παραπέμπει, πάντως, στην καθιερωμένη αμερικανική βρισιά motherfucker.

Στις 12 Ιανουαρίου 2011 το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο του Καναδά (CBSC) απαγόρευσε τη μετάδοση του τραγουδιού από τους ραδιοσταθμούς της χώρας στην αυθεντική του μορφή, εκτός κι αν παίζεται λογοκριμένο χωρίς την επίμαχη φράση faggot, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τους μουσικόφιλους. Η αιτιολογία ήταν ότι με το να προσβάλει μια συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, παραβιάζει τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχουν υπογράψει τα Μ.Μ.Ε. του Καναδά. Από τους λίγους ραδιοσταθμούς που αψήφισαν την απαγόρευση είναι ο Κ97 του Έντμοντον, που μετέδωσε το τραγούδι συνεχώς από τις 8 έως τις 9 το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου 2011.

Το τραγούδι έγραψε ιστορία και για το πρωτοποριακό του βίντεο-κλιπ, ένα από τα πρώτα που έγιναν με την τεχνική του computer animation. Αρχικά, ο Μαρκ Νόπφλερ ούτε καν ήθελε να ακούσει για βίντεο, εκτός κι αν εμφανιζόταν μόνο το συγκρότημα σε αυτό. Κάμφθηκε μόνο όταν τον έπεισε η γυναίκα του ότι επρόκειτο για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Το βίντεο-κλιπ του Money For Nothing πήρε το πρώτο βραβείο στον σχετικό διαγωνισμό του MTV (MTV Video Awards) και ήταν το πρώτο που εγκαινίασε το πρόγραμμα του MTV Europe την 1η Αυγούστου 1987.

Το Money For Nothing έφθασε στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών και στο Νο4 του αντίστοιχου αγγλικού το 1987. Το περιοδικό Rolling Stone το συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τα 100 καλύτερα κιθαριστικά τραγούδια όλων των εποχών (94η θέση).

Στίχοι

I want my MTV
Now look at them yo-yo's that's the way you do it
You play the guitar on the MTV
That ain't workin' that's the way you do it
Money for nothin' and your chicks for free
Now that ain't workin' that's the way you do it
Lemme tell ya them guys ain't dumb
Maybe get a blister on your little finger
Maybe get a blister on your thumb
We gotta install microwave ovens
Custom kitchen deliveries
We gotta move these refrigerators
We gotta move these color TV's
(See the little faggot with the earring and the makeup
Yeah buddy that's his own hair
That little faggot got his own jet airplane
That little faggot he's a millionaire)
Gotta install microwave ovens
Custom kitchen deliveries
We gotta move these refrigerators
Gotta move these color TV's
I shoulda learned to play the guitar
I shoulda learned to play them drums
Look at that mama, she got it stickin' in the camera
Man we could have some
And he's up there, what's that? Hawaiian noises?
Bangin' on the bongos like a chimpanzee
That ain't workin' that's the way you do it
Get your money for nothin' get your chicks for free
We gotta install microwave ovens
Custom kitchens deliveries
We gotta move these refrigerators
We gotta move these color TV's
Look a' here
That ain't workin' that's the way you do it
You play the guitar on your MTV
That ain't workin' that's the way you do it
Money for nothin' and your chicks for free
Money for nothin' and chicks for free
Money for nothin' and your chicks for free
Look at that, look at that
Money for nothin' and your chicks for free
I want my, I want my, I want my MTV
Money for nothin' and chicks for free
I want my, I want my, I want my MTV



πηγή:  http://www.sansimera.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...