Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Wikileaks: Η Γερμανία δεν έκανε τίποτα για να σώσει την Ελλάδα

Έγγραφο του  Wikileaks και δημοσιεύεται στη Die Welt αποκαλύπτει τη "φοβερή άγνοια και λανθασμένες εκτιμήσεις" της γερμανικής κυβέρνησης  για την  αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, τo χειμώνα του 2010.

Το αποκαλυπτικό έγγραφο είναι από τις  σημειώσεις του τότε αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο Philip D. Murphy, οι οποίες αναφέρονται στις ημέρες πριν και μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Φεβρουάριο του 2010.

Πριν από τη σύνοδο, γράφει ο αμερικανός διπλωμάτης, έγιναν πολλές συζητήσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το μοναδικό αποτέλεσμα τους, προσθέτει, ήταν η απόφαση του Βερολίνου να αποσιωπήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επικείμενη ελληνική καταστροφή έναντι των γερμανών πολιτών.

Η γερμανική κυβέρνηση ήταν ευχαριστημένη που στη σύνοδο κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου 2010, δεν αποφασίσθηκε οποιαδήποτε συγκεκριμένη βοήθεια για τη Ελλάδα.

"Η καγκελάριος Μέρκελ έδειχνε φανερά ανακουφισμένη, για το ότι δεν χρειάζεται ακόμη να εξηγήσει στους πολίτες, γιατί θα πρέπει να μεγαλώσει το δικό της χρέος-βουνό για να σώσει τους Έλληνες" προσθέτει.

Η εξήγηση, αλλά μόνο για τους Αμερικανούς, ήρθε από τον Wolfgang Merz,, έναν ανώτατο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τούς δήλωσε ότι "θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο αν η βοήθεια άρχιζε αμέσως. Επιπλέον, το πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία".

Την εποχή εκείνη, συνεχίζει το έγγραφο, οι γερμανοί ειδικοί δεν μπορούσαν να φανταστούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας. Λίγο αργότερα όμως τα γεγονότα τους διέψευσαν.
Το συμπέρασμα του αμερικανού πρεσβευτή: "Στην πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διάφοροι ιδιώτες οικονομολόγοι υποτιμούν τη σοβαρότητα των δυσχερειών της Ελλάδας και τις επιπτώσεις της στη σταθερότητα του ευρώ".

πηγή,  http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...