Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η ευρωζώνη θα καταρρεύσει σε δέκα μέρες το πολύ!

«Αρχίστε να μετράτε αντίστροφα. Η Ευρωζώνη το πολύ σε δέκα μέρες θα έχει καταρρεύσει». Αυτό συμπεραίνει στο κεντρικό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times ο Wolfgang Münchau, ο οποίος βλέπει ένα τεράστιο αδιέξοδο μπροστά στην ΕΕ.


Μετά τις αποτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων της Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας την προηγούμενη εβδομάδα, η ευρωζώνη δεν λειτουργεί πλέον. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλωνιστεί ανεπανόρθωτα, ενώ και οι πιστωτές του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, δεν μπορούν πλέον να τον στηρίξουν. Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία πλέον, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον EFSF που θα κρατήσει ζωντανή την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Münchau υπάρχουν τρεις μόνο λύσεις που μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, αν και οι επιλογές έχουν περιοριστεί σημαντικά.

-Η απεριόριστη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες,
-Πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου
-Άμεση δημοσιονομική ενοποίηση που θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο.

Παράλληλα, σε άλλο άρθρο τους, οι Financial Times επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορούν να καλύψουν περί τα 241 δισ. δολ. χρηματοδοτικές τους ανάγκες, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκδώσει φέτος ομόλογα ύψους 413 δισ. δολ, όπερ σημαίνει ότι έχει καλυφθεί μόνο το 60% των αναγκών τους, οι οποίες φτάνουν στα 654 δισ. δολ.


πηγή :  http://www.tsantiri.gr/

1 σχόλιο:

  1. Γούντροου Γουίλσον
    "Κάποιοι από τους ισχυρότερους άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον τομέα του Εμπορίου και των Κατασκευών, φοβούνται κάτι. Γνωρίζουν ότι υπάρχει μια δύναμη κάπου, τόσο οργανωμένη, τόσο δυσδιάκριτη, τόσο προσεχτική, τόσο διασυνδεμένη, τόσο πλήρης, τόσο διεισδυτική, για την οποία προτιμούν να σιωπούν παρά να μιλήσουν με οποιαδήποτε τρόπο καταδικαστικά απέναντί της"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...