Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση

Η βόμβα της οικονομικής καταστροφής κινδυνεύει να σκάσει στα χέρια των Ευρωπαίων αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση. Ο χρόνος για την κατάρρευση της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα...
Έχει καταστεί πια σαφές ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δεν επαρκεί, κάτι που αποτυπώνεται και στην εικόνα αποδόσεων των ιταλικών, γαλλικών, βελγικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων.

Η μοναδική λύση για επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει την Ευρώπη ακούει στο όνομα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός να αγοράσει οποιοδήποτε ποσό δημοσίου χρέους ανά πάσα στιγμή στη δευτερογενή αγορά, συνεπώς μπορούν να το κάνουν", σχολίασε ο Willem Buiter στο Bloomberg TV.

Ο ρόλος που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως σημείωσε, δεν είναι κάτι τόσο ιδιαίτερο σύμφωνα με τα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα, από τη στιγμή που κάθε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα) έχει μία κεντρική τράπεζα που χρηματοδοτεί τις κυβερνήσεις.

Μόνο η Ευρώπη δεν το έχει αυτό θα σχολιάσει ο Willem Buiter, σημειώνοντας πως για τον λόγο αυτό είναι η μόνη ήπειρος που βρίσκεται σε κρίση.

Ο χρόνος εξαντλείται. Μπορεί να απομένουν μόνο λίγοι μήνες ή ακόμα και λίγες ημέρες προτού "σκάσει" η χρεοκοπία μίας χώρας όπως η Ισπανία ή Ιταλία, κάτι που θα αποτελούσε οικονομική καταστροφή και θα παρέσυρε μαζί της το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τη βόρεια Αμερική.
"Πρέπει να δράσουν τώρα. Το μοναδικό "όπλο" είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, θα σημάνει το τέλος της Ευρωζώνης", υπογραμμίζει ο Willem Buiter.

Μπορεί ο χρόνος να πιέζει ασφυκτικά, αλλά καθίσταται σε καθημερινή βάση εμφανές πως η Ευρώπη βρίσκεται συνεχώς ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις...

πηγή :  http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...