Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Πέθανε στα 85 η κόρη του Ιωσήφ Στάλιν

Στα 85 της χρόνια πέθανε, την περασμένη Τρίτη, η κόρη του Ιωσήφ Στάλιν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε οίκο ευγηρίας στις ΗΠΑ. Η Σβετλάνα Σταλίνα, ζούσε εξόριστη στις ΗΠΑ από το 1967.
Η Σβετλάνα Σταλίνα, το τελευταίο εν ζωή από τα παιδιά του Στάλιν, γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1926, «έζησε μια ζωή σαν ρωσικό μυθιστόρημα και πέθανε ανώνυμη μέσα στη μιζέρια στο Ουισκόνσιν» επισημαίνουν οι New York Times.

Ο αδελφός της, Τζέικομπ, πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο πατέρας της αρνήθηκε να τον ανταλλάξει με έναν Γερμανό στρατηγό, ενώ ο άλλος αδελφός της, ο Βασίλι, πέθανε αλκοολικός σε ηλικία 40 ετών.

Η ίδια στη διάρκεια της ζωής της άλλαξε πολλές φορές το όνομά της προσπαθώντας να σβήσει κάθε σχέση με τον πατέρα της. Μετά από δύο γάμους και το θάνατο του Στάλιν το 1953 πήρε το επώνυμο της μητέρας της και ονομαζόταν Σβετλάνα Αλιλούγεβα.

Το 1967 με την δικαιολογία ότι ήθελε να μεταφέρει την τέφρα του ινδού συντρόφου της, τον οποίο είχε γνωρίσει στην Σοβιετική Ένωση, διέφυγε στην Ινδία και από εκεί ζήτησε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1970 έγινε Λάνα Πίτερς μετά το σύντομο γάμο της με τον αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Γουέλσι Πίτερς. Συνολικά, η Λ.Πίτερς παντρεύτηκε τέσσερις φορές, τις τρεις από αυτές στη Ρωσία.
Μάλιστα, τη δεκαετία του '80 επέστρεψε για λίγο στη Ρωσία, ωστόσο πήγε πάλι στις ΗΠΑ καθώς είχε διαφωνίες με την οικογένειά της.

Η Πίτερς ήταν έξι ετών όταν η μητέρα της αυτοκτόνησε. Έχει δηλώσει ότι κάποτε είχε πολύ καλή σχέση με τον πατέρα της, ο οποίος την αποκαλούσε «το μικρό του σπουργίτι». Αλλά τα τελευταία χρόνια της ζωής του Στάλιν είχαν αποξενωθεί.

Ο πατέρας της είχε στείλει στη Σιβηρία τον πρώτο έρωτα της ζωής της, έναν εβραίο κινηματογραφιστή.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το 2010 στην Wisconsin State Journal, είχε δηλώσει πως είναι «πολύ ευτυχισμένη» που βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή και εξομολογήθηκε πως «ο πατέρας της της κατέστρεψε τη ζωή».

«Όπου και αν πήγαινα, εδώ, στην Ελβετία, στην Ινδία, οπουδήποτε, στην Αυστραλία, σε ένα νησί, ήμουν πάντοτε αιχμάλωτη του ονόματος του πατέρα μου» επεσήμανε. Υποστήριξε πάντως ότι ο πατέρας της την αγαπούσε. «Ήταν ένας απλός άνθρωπος. Ένας αγροίκος, πολύ σκληρός . Ήταν πολύ απλός μαζί μας. Με αγαπούσε και ήθελε να γίνω μια καλά καταρτισμένη μαρξίστρια» σημείωσε.
«Ο κόσμος λέει: "Η κόρη του Στάλιν, η κόρη του Στάλιν", εννοώντας ότι θα πρέπει να κυκλοφορώ με μια καραμπίνα και να πυροβολώ Αμερικάνους» είπε κάποτε. «Ή λένε: "Όχι ήρθε εδώ. Είναι Αμερικανίδα πολίτης". Με αυτό εννοούν ότι είμαι "όπλο" κατά των άλλων (των Ρώσων)». «Όχι. Δεν είμαι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είμαι κάπου στο ενδιάμεσο. Αυτό το "κάπου στο ενδιάμεσο" είναι που δεν μπορούν να καταλάβουν».


πηγή :  http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...