Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Απαγορεύεται το ποδόσφαιρο για… 353 χρόνια!

Συνήθως, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας αναβάλλεται (λόγω βροχής, επεισοδίων κτλ.).

Δεν… απαγορεύεται, όμως!

Ωστόσο, πριν από… 697 χρόνια, στις 13 Απριλίου, το 1314, ένα είδος ποδοσφαίρου, με μπάλα από κύστη γουρουνιού, απαγορεύτηκε «διά ροπάλου» από τους δρόμους του Λονδίνου, με βασιλικό διάταγμα, για τα επόμενα 353 χρόνια!

Το http://www.sport-fm.gr/… ξεσκονίζει την υπόθεση της πρώτης, ουσιαστικά, απαγόρευσης διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου!

13 Απριλίου 1314. Ο βασιλιάς Ριχάρδος, ο Β', δεν αντέχει άλλο…

Του έχουν «σπάσει» τα νεύρα!

Ποιοι και… γιατί;

Απλά, ένα είδος ποδοσφαίρου, με μπάλα από κύστη γουρουνιού, είναι τόσο δημοφιλές στο Λονδίνο και σ' όλη την Αγγλία εκείνη την περίοδο, ώστε να δημιουργούνται προβλήματα… αταξίας και φασαρίας!

Με βασιλικό διάταγμα, ο έκτος βασιλιάς του οίκου των Πλανταζενέ (γαλλικής προέλευσης), απαγορεύει τα παιχνίδια στους λονδρέζικους δρόμους, απειλώντας τους… φανατικούς παίκτες με φυλάκιση!

«Λαμβάνοντας υπόψη τον θόρυβο που προκαλείται από τις μεγάλες μπάλες, από τις οποίες, Θεός φυλάξει, μπορούν να προκληθούν πολλά δεινά, έχουμε εντολή και απαγορεύουμε, για λογαριασμό του βασιλιά, το παιχνίδι στην πόλη, υπό την απειλή φυλάκισης», ανέφερε η… ανακοίνωση της εποχής!

Ουσιαστικά, λοιπόν, επρόκειτο για την πρώτη απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου!

Το, πραγματικά, απίστευτο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι στα επόμενα 353 χρόνια, μέχρι και το 1667, εκδόθηκαν, συνολικά, 30 βασιλικοί και τοπικοί νόμοι, που απαγόρευαν αυτό το… πρώιμο είδος ποδοσφαίρου!

Στους αιώνες που ακολούθησαν της πρώτης απαγόρευσης, επιδιώχθηκε αρκετές φορές να απαγορευτεί το… φασαριόζικο αυτό παιχνίδι και μάλιστα, με πολύ μεγάλη επιτυχία, γιατί… άντε να κουνήσεις κεφάλι εκείνη την εποχή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του βασιλιά Ριχάρδου, του Γ', ο οποίος απαγόρευσε την… μπάλα, στις 12 Ιουνίου 1349, με την εξής… φανταστική αιτιολογία: « …το ποδόσφαιρο και άλλα είδη ψυχαγωγίας, αποσπούν την προσοχή του λαού από την πρακτική εξάσκηση τοξοβολίας, η οποία είναι αναγκαία για τον πόλεμο, ενώ μετά το θάνατο πολλών από τον Μαύρο Θάνατο (σ.σ. από τις μεγαλύτερες και πιο θανατηφόρες πανδημίες της ιστορίας), χρειάζονται όσοι περισσότεροι Άγγλοι τοξότες γίνεται»!

Το ποδόσφαιρο της μεσαιωνικής εποχής απαγορεύτηκε, σταδιακά και σε άλλες χώρες. Το 1319 στη Γαλλία και το 1424 στη Σκωτία, ενώ, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξήγηση της απαγόρευσής του το 1608, από τις τοπικές αρχές του Μάντσεστερ: «…το ποδόσφαιρο προκαλεί διαταραχή στην πόλη. Έχουμε παράπονα για σπασμένα τζάμια, από έκφυλους και διαταραγμένους ανθρώπους, που παίζουν παράνομα το παιχνίδι στους δρόμους»!

πηγή :  http://strange-football.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...