Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Το "μαντείο" του μέλλοντος θα είναι ψηφιακό!

 Το "μαντείο"  του μέλλοντος θα είναι ψηφιακό και θα μπορεί να προβλέπει μεταξύ άλλων,  οικονομικές κρίσεις, πολέμους, επαναστάσεις! Αυτό υποστηρίζει ο Ελβετός φυσικός Ντιρκ Χέλμπινγκ από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, ο οποίος συστήνεται ως "ερευνητής επικινδύνων καταστάσεων" και δηλώνει στο πρακτορείο Reuters έτοιμος να δημιουργήσει ένα σύγχρονο "μαντείο".


Ήδη ο επιστήμονας έχει ήδη καταθέσει στην Ε.Ε. αίτηση για χρηματοδότηση του σχεδίου του - το οποίο ονομάζει FuturICT- ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ! Στο πλευρό του πολλοί ειδικοί πληροφορικής, αλλά και καθηγητές Οικονομικών, Μαθηματικών και Κοινωνιολογίας.

Ο Χέλμπινγκ, σχεδιάζει να συνδιάσει τους νόμους της φυσικής με το Διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αξιοποιώντας μία πιο εξελιγμένη μέθοδο όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για την πρόγνωση του καιρού!

Οι συνεργάτες του θα συγκεντρώνουν υλικό από δημοσιεύματα και ειδήσεις του Διαδικτύου καθώς και από τα όσα γράφουν οι χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων θα προχωρούν σε συσχετισμούς και διατύπωση νομοτελειών. Στόχος να απαντούν σε ερωτήματα όπως "πότε θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα", "πότε θα γίνει κοινωνική εξέγερση" σε μία περιοχή κλπ.

Μετά τον εντοπισμό των πιθανών απαντήσεων, η ψηφιακή "Πυθία" θα προχωράει και στην εκτίμηση τους και κυρίως στην η στάθμιση των δυνατοτήτων επέμβασης και πρόληψης μιας κατάστασης!
Η επιστημονική κοινότητα δεν είναι αρνητική στο σχέδιο του Ελβετού φυσικού, αλλά όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κ. Γκράμκε, από το Ινστιτούτο Prognos "η τεχνητή νοημοσύνη  μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο μέλλον αλλά απαιτείται προσοχή. Δεν πρέπει να δείξουμε τυφλή εμπιστοσύνη στο δήθεν αλάνθαστο των προγνωστικών".

"Δεν είμαστε αφελείς", ανταπαντά ο Χέλμπινγκ και προσθέτει: " Αντιλαμβανόμαστε απολύτως ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι πολύ πιο απρόβλεπτες απ' ό,τι ο... καιρός. Δεν ισχυριζόμαστε πως μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα της ανθρωπότητας -αλλά ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα θα είμαστε σε θέση να τα εξαγάγουμε".
 
πηγή,   http://www.pyles.tv/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...