Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αρχαία ναυάγια στο ναυάγιο του Κονκόρντια

Ούτε ένα, ούτε δύο. Σε μία ντουζίνα υπολογίζονται τα αρχαία ναυάγια έξω από το νησί της Τοσκάνης Τζίλιο, όπου προ ημερών ναυάγησε και το κρουαζιερόπλοιο «Κόστα Κονκόρντια». Έτσι ο καπετάνιος του, Φραντσέσκο Σκετίνο, δεν είναι ο μόνος ναυτικός που είχε στενή επαφή με τους ύπουλους υφάλους της περιοχής αφού, πολύ πριν από αυτόν, και άλλοι ναυτικοί βρέθηκαν σε παρόμοια θέση.


Το ίδιο συνέβη για παράδειγμα σε ρωμαϊκό φορτηγό πλοίο του 3ου μ.Χ. αιώνα, το οποίο βρίσκεται περίπου 1.000 μέτρα νότια της πλώρης του «Κονκόρντια» σε βάθος 130 ποδών. Φορτωμένο με αγγεία γεμάτα από σάλτσα ψαριού, το πλοίο αυτό ακολουθούσε την ίδια ρότα με αυτήν του Σκετίνο, όταν χτύπησε στις 13 Ιανουαρίου σε τμήμα του υφάλου, που είναι γνωστός ως Λε Σκόλε. Το πλοίο είχε αφήσει πιθανώς τη βόρεια ακτή της Αφρικής και κατευθυνόταν προς το Βορρά, όταν έγινε η πρόσκρουση.

«Ήταν το ίδιο ακριβώς περιστατικό με αυτό του «Κονκόρντια». Δεν γνωρίζουμε, γιατί το αρχαίο πλοίο έπλεε τόσο κοντά στο νησί, μπορεί να βρέθηκε σε μια καταιγίδα. Αμφιβάλλω όμως αν οι Ρωμαίοι έκαναν ελιγμούς με το πλοίο προκειμένου να χαιρετίσουν κάποιον στην ακτή», λέει ο αρχαιολόγος υποβρύχιων ερευνών Ενρίκο Τσιαμπάτι, κάνοντας έτσι έναν υπαινιγμό για τον καπετάνιο του «Κονκόρντια», ο οποίος λέγεται, ότι πραγματοποίησε επικίνδυνο ελιγμό κοντά στο Τζίλιο για να χαιρετήσει έναν φίλο του.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...