Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

«Σας μιλάει Ο Θεός...»

Συναγερμούς τοποθετούν ναοί σε αρκετά σημεία της Μεγάλης Βρετανίας καθώς η εγκληματικότητα σημειώνει μεγάλη έξαρση και συχνά πυκνά οι διαρρήκτες εισβάλλουν και αφαιρούν ασημένια κι άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Ωστόσο, δεν θα πρόκειται για ένα απλό σύστημα ασφαλείας, αλλά για κάτι πιο... εξελιγμένο.

Ο συναγερμός θα ενεργοποιείται όταν αισθητήρες στην οροφή του κτιρίου θα «πιάνουν» κίνηση. Η «φωνή του Θεού» θα ακούγεται από μεγάφωνο στην οροφή των ναών, ώστε οι κλέφτες να τρομάζουν και να τρέπονται σε φυγή. «Σας μιλά Ο Θεός. Μην κλέβετε από την εκκλησία Μου», θα ακούγεται βροντερή και επιβλητική η φωνή Του Μεγαλοδύναμου και ο διαρρήκτης θα τρέχει μέχρι αύριο... Βασικά, Ο Θεός θα ενημερώνει τον επίδοξο κλέφτη ότι πιάστηκε στα πράσα και πως η ασφάλεια είναι καθ’ οδόν.

Σε «καταστροφικά» επίπεδα για τους ναούς έχουν ανέλθει οι διαρρήξεις, ενώ σε διάφορες περιοχές της χώρας οι κλέφτες «χτυπούν» έως και επτά εκκλησίες την ημέρα. Περίπου 500.000 λίρες δώρισε ασφαλιστική εταιρεία για την αγορά των συστημάτων ασφαλείας σε 100 από τις πολύπαθες εκκλησίες. Όμως, στην αγορά αυτή θα συμβάλουν και οι πιστοί με τον οβολό τους, ενώ την πρωτοβουλία στηρίζουν η Εκκλησία της Αγγλίας αλλά και η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας.

Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει οι διαρρήξεις τα τελευταία πέντε χρόνια, και οι κλέφτες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε όποιο μεταλλικό αντικείμενο βρίσκουν: μπρούτζινο, χάλκινο, επάργυρο, ασημένιο. Τελευταία η προτίμησή τους επικεντρώνεται σε μνημεία, σπάνια έργα τέχνης, επιμνημόσυνες πλακέτες, σιδηροδρομικές γραμμές, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και καλύμματα φρεατίων. Οι περιοχές των Lancashire, Kent, Nottinghamshire και County Durham είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από τους κλέφτες μετάλλων. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2011 σημειώθηκαν 60.000 περιστατικά, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να θεωρείται απειλή για την πολιτιστική κληρονομιά.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...