Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Τσάρλι Τσάπλιν: ένας άνθρωπος χωρίς παρελθόν

Ο Τσάρλι Τσάπλιν δεν ήταν Βρετανός. Ή όταν γεννήθηκε είχε άλλο όνομα από αυτό με το οποίο καθιερώθηκε στο διεθνές στερέωμα ως κωμική ιδιοφυΐα. Ισως ήταν Γάλλος με το ψευδώνυμο Ισραήλ Θόρνστεϊν, αν και ίχνη του με αυτό το όνομα δεν υπάρχουν. Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχε ρωσικές καταβολές.

Σε ένα ασφαλές συμπέρασμα και δύο υποθέσεις έχουν καταλήξει οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με απόρρητα αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν χθες. Επειτα από άκαρπη πολυετή έρευνα και διεξοδικό ξεσκόνισμα στα αρχεία του Σόμερσετ Χάουζ, η MI5 επιμένει ότι, όσο πιστοποιητικό γέννησης ή άλλα έγγραφα σχετικά με τη γέννηση του «Τσάρλι» παραμένουν άφαντα, η καταγωγή του θα παραμένει γρίφος για δυνατούς λύτες.

Εως το 1952, τη χρονιά που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγορεύσουν διά παντός στον μεγάλο πρωταγωνιστή του βωβού κινηματογράφου την είσοδο στη χώρα, ο Τσάρλι Τσάπλιν ήταν για όλους βρετανός υπήκοος∙ και μάλιστα γεννημένος στο Νότιο Λονδίνο, στις 16 Απριλίου 1889 - τέσσερις ημέρες πριν από τον Χίτλερ, τον οποίο το 1940 σατίρισε στον κλασικό «Μεγάλο Δικτάτορα».

Μέσα στο κλίμα καχυποψίας όμως του Ψυχρού Πολέμου και στη μακαρθική αντικομμουνιστική παράνοια τα αριστερά του φρονήματα και οι πιθανές κομμουνιστικές διασυνδέσεις του κινητοποίησαν τις αμερικανικές Αρχές, οι οποίες ζήτησαν από την MI5 να ανασκάψει το παρελθόν του. Ετσι άνοιξε ο δρόμος της έρευνας για την καταγωγή του Τσάπλιν, την οποία περιέπλεξε ακόμη περισσότερο μια πληροφορία από τη Σκότλαντ Γιαρντ ότι πιθανότατα γεννήθηκε στο Φοντενεμπλό, περίπου 50 χλμ. νοτιοανατολικά του Παρισιού, ή στο κοντινό Μελάν.

Χωρίς αποδείξεις γι' αυτό το σενάριο, και δεδομένου ότι ο Τσάπλιν μιλούσε για την «επιστροφή» του στη Μόσχα, η MI5 έστρεψε στη συνέχεια την έρευνά της στη Ρωσία. «Αν ο Τσάπλιν είναι Εβραίος, ίσως είναι μέλος οικογένειας μεταναστών που ξέφυγαν από τα ρωσικά πογκρόμ προς τα δυτικά», αναφέρεται στα αρχεία.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...