Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Συμπληρώνονται 46 χρόνια Ελληνικής τηλεόρασης!

Συμπληρώνονται 46 χρόνια από την πρώτη εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στις 23 Φεβρουαρίου 1966.

Οι πρώτες απόπειρες παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος στην Ελλάδα, είχαν ήδη επιχειρηθεί το 1960, όταν η ΔΕΗ λειτούργησε τον πρώτο πειραματικό σταθμό στο πλαίσιο της ΔΕΘ, εκπέμποντας πειραματικό πρόγραμμα σε κλειστό κύκλωμα τηλεοράσεων.

Συγκροτημένη και συστηματική προσπάθεια για τη δημιουργία του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού στη χώρα, πραγματοποιήθηκε πέντε χρόνια αργότερα από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, το οποίο ξεκίνησε από τα τέλη του 1965 δοκιμαστικές εκπομπές από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και το κτήριο του ΟΤΕ στην 3ης Σεπτεμβρίου.

Το απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου 1966, στις 18.30, η εκφωνήτρια του ΕΙΡ Ελένη Κυπραίου άνοιγε την πρώτη ελληνική τηλεοπτική εκπομπή, καλωσορίζοντας στο νέο μέσο τους Αθηναίους που είχαν στηθεί στους (μόλις 1.500 εκείνη την εποχή) δέκτες τους: «Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι. Από σήμερα το ΕΙΡ καθιερώνει σειρά πειραματικών τηλεοπτικών εκπομπών...». Για δύο ώρες, οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σύντομο δελτίο ειδήσεων, την εκπομπή «Για σας, κυρία μου», ντοκιμαντέρ και μια ταινία μικρού μήκους. Η ελληνική τηλεόραση ήταν πλέον γεγονός.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ήταν πρωτοπόρος στα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα. Ακολουθώντας πιστά τον θεσμικό της ρόλο και με βαθιά συναίσθηση των υποχρεώσεών της απέναντι στην ελληνική κοινωνία, προσέφερε ποιοτικό πρόγραμμα, ανέδειξε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, ενίσχυσε την εγχώρια παραγωγή και έφερε πολύτιμη τεχνογνωσία στην τηλεοπτική αγορά. Σήμερα, παρά τη δυσμενή συγκυρία, η ΕΡΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει με σταθερά βήματα στην εποχή των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής μετάβασης, υλοποιώντας και πάλι αυτό που έκανε για μισό σχεδόν αιώνα: να γράφει ιστορία στην ΕλληνικήςΤηλεόραση.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...