Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Από το "Σενέτ" στο "Taboo": τα επιτραπέζια έχουν τη δική τους ιστορία

Έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στην αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία πριν από χιλιάδες χρόνια και σιγά-σιγά εξαπλώθηκαν και στον υπόλοιπο κόσμο. Αν και μετρούν χρόνια ιστορίας, τα επιτραπέζια παραμένουν πάντα το ίδιο διασκεδαστικά.Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Antiquity», η πρώτη εμφάνιση των επιτραπέζιων παιχνιδιών έγινε περίπου το 3.500 π.Χ., αλλά η ευρεία διάδοσή τους στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα, κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, έφτασαν στα τέλη του 1 π.Χ. αιώνα και όπως  αναφέρει ένας από τους μελετητές, ο Μαρκ Χολ «πολλά από τα πρώτα επιτραπέζια παιχνίδια φαίνεται να ήταν διπλωματικά δώρα, αφού θεωρούνταν είδος πολυτελείας και υποδήλωναν κύρος».

Σε ανασκαφές, έχουν πράγματι βρεθεί αρκετά υπέροχα κομμάτια από αυτά τα παιχνίδια που πάντα ανήκαν στην ελίτ της κοινωνίας, η οποία άλλωστε είχε την δυνατότητα να τα κατέχει αλλά και το χρόνο για να παίζει.


Τα πιο παλιά επιτραπέζια του κόσμου

Το παλαιότερο επιτραπέζιο του κόσμου φαίνεται να είναι το «Βασιλικό παιχνίδι της Ουρ», όπως έχει ονομαστεί, αφού ανακαλύφθηκε στους βασιλικούς τάφους της Ουρ στη Μεσοποταμία (το σημερινό Ιράκ). Πολλοί μάλιστα το θεωρούν πρόδρομο του γνωστού μας «τάβλι», αν και οι κανόνες του παραμένουν άγνωστοι.

Άλλο «αρχαίο» επιτραπέζιο ήταν το «Σενέτ» της προδυναστικής Αιγύπτου, δείγμα του οποίου βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμόν και αποτελείται από ένα πλέγμα 30 τετραγώνων, που είναι διατεταγμένα σε τρεις σειρές των 10

Οι αρχικοί κανόνες του παιχνιδιού παραμένουν μυστήριο, αν και διαφορετικές εκδοχές αυτού του παίζονται ακόμα και σήμερα. Από την Αίγυπτο προέρχεται και το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μεχέν», το οποίο περιλαμβάνει κομμάτια που είναι φιγούρες λιονταριών και βόλους.


Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, παρόλα αυτά, τα επιτραπέζια εξακολουθούν να απτελούν must σε βραδιές διασκέδασης στο σπίτι.


Τα 5 καλύτερα επιτραπέζια για ατελείωτο παιχνίδι με τους φίλους σου:

Taboo

Trivial Pursuit


Monopoly

Hotel

Uno



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...