Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τα «έξυπνα» κινητά καταργούν… τις φωτογραφικές μηχανές

Οι ολοένα αυξημένες δυνατότητες που παρέχουν οι κάμερες των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, έχουν ως συνέπεια να μειώνονται συνεχώς οι πωλήσεις των κοινών και φθηνότερων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και βίντεο, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική έρευνα. Από την άλλη όμως, αντιστέκονται οι πωλήσεις των μεγαλύτερων, πιο ποιοτικών και πιο ακριβών φωτογραφικών μηχανών, που διαθέτουν έξτρα φακούς, όπως οι SLR.



Τα στοιχεία της εταιρίας NPD, σύμφωνα με το BBC, που αφορούν την αμερικανική αγορά, αλλά θεωρούνται ενδεικτικά μιας γενικότερης τάσης των καταναλωτών διεθνώς, δείχνουν ότι τους πρώτους μήνες του 2011 πουλήθηκαν 17% λιγότερες παραδοσιακές φωτογραφικές μηχανές έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010, ενώ για τα βίντεο «τσέπης» η πτώση ήταν 13%.

Η έρευνα έδειξε ότι τόσο οι ενήλικες, όσο και οι έφηβοι, σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό, επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα του «έξυπνου» κινητού τους (smartphone) αντί για μια συμβατική φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα, ιδίως όταν θέλουν να «τραβήξουν» διάφορα αυθόρμητα στιγμιότυπα. Στις διακοπές, όμως, τα παραδοσιακά μέσα φωτογράφησης και βιντεοσκόπησης προτιμώνται ακόμα σε σχέση με τα κινητά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μερίδιο των φωτογραφιών που τραβιούνται από «κανονικές» μηχανές, μειώθηκε το 2011 στο 44% των συνολικών φωτογραφιών που τράβηξε ο μέσος χρήστης (από 52% το 2010), ενώ το ποσοστό των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν μέσω κινητού, αυξήθηκε από 17% σε 27% μέσα σε ένα έτος. Είναι η πρώτη φορά που, όπως καταγράφεται από τα στατιστικά, λιγότερες πλέον από τις μισές φωτογραφίες ενός χρήστη (δηλαδή κάτω του 50% του συνόλου) δεν «τραβιούνται» μέσω μιας συμβατικής φωτογραφικής μηχανής.

Πάντως, οι πιο ακριβές εξειδικευμένες φωτογραφικές μηχανές με αποσπώμενο φακό (στις οποίες εντάσσονται και οι SLR) δεν έχουν, ακόμα τουλάχιστον, επηρεαστεί από την «εισβολή» των εξελιγμένων κινητών τηλεφώνων, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις τους να αυξηθούν κατά 12% μεταξύ του 2010 και του 2011. Μάλιστα οι μηχανές με φακό ζουμ άνω του 10x σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων κατά 16%, πράγμα που δείχνει ότι όσοι καταναλωτές θέλουν μια ποιοτική μηχανή για φωτογραφήσεις -και αυτοί φαίνεται να πολλαπλασιάζονται διαχρονικά- καταφεύγουν πάντα στις παραδοσιακές μηχανές. Αντίθετα, ο μέσος χρήστης, ο οποίος δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις ποιότητας και φωτογραφικών δυνατοτήτων, εγκαταλείπει σιγά-σιγά τις συμβατικές ψηφιακές μηχανές για χάρη των κινητών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έξυπνο κινητό θεωρείται αρκετά καλό για τις περισσότερες ώρες. Όμως για σημαντικά γεγονότα, οι εξειδικευμένες φωτογραφικές και οι βιντεοκάμερες αποτελούν ακόμα τη βασική επιλογή», δήλωσε η αναλύτρια Λιζ Κάτινγκ.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η τάση υπέρ των κινητών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διάφορες δημοφιλείς εφαρμογές (apps) που διαθέτουν τα «έξυπνα» κινητά και επιτρέπουν στους χρήστες να «ανεβάζουν» φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter, αμέσως μόλις τις τραβάνε. Επίσης παίζει ρόλο το γεγονός ότι κατά μέσο όρο οι αναλύσεις των φωτογραφιών των κινητών έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα η ποιότητά τους να είναι πολύ ικανοποιητική για όλο και περισσότερους χρήστες.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως επιβεβαιώνει ο γνωστός διαδικτυακός τόπος Flickr, που ανήκει στη Yahoo και ειδικεύεται στις ανταλλαγές φωτογραφιών, τα στατιστικά του δείχνουν πως η πιο δημοφιλής κάμερα μεταξύ της κοινότητας των μελών-χρηστών του είναι το iPhone 4 της Apple και ακολουθεί στη δεύτερη θέση μια εξειδικευμένη φωτογραφική μηχανή, η Nikon D90 SLR.


www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...