Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Και οι αρχαίοι έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια

H εμφάνιση των πρώτων επιτραπέζιων παιχνιδιών, έγινε γύρω στο 3.500 π.Χ., στην Αίγυπτο και στη Μεσοποταμία, από όπου εξαπλώθηκαν και στον υπόλοιπο αρχαίο κόσμο για να φτάσουν στην Ευρώπη έγινε πολύ αργότερα, κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας!


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό "Antiquity", τα πρώτα επιτραπέζια ήταν μία δραστηριότητα μόνο για την ελίτ των αρχαίων κοινωνιών, αφού μόνο οι εκλεκτοί μπορούσαν να τα έχουν και να ασχολούνται με τις ώρες μαζί τους!

" Ήταν ανταγωνιστικά παιχνίδια, που παίζονταν στο έδαφος ή σε πίνακες και πολλά από αυτά φαίνεται να ήταν διπλωματικά δώρα, αφού θεωρούνταν είδος πολυτελείας και υποδήλωναν κύρος", αναφέρει ένας από τους ερευνητές.

Ένα από τα παλαιότερα αρχαία επιτραπέζια, είναι το "βασιλικό παιχνίδι της Ουρ" (στη φωτογραφία), που πήρε το όνομά του από την περιοχή που βρέθηκε στους βασιλικούς τάφους της Ουρ στη Μεσοποταμία, και για πολλούς αποτελεί τον πρόδρομο του... ταβλιού!

Αλλά και το "Σενέτ", παιχνίδι που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών, μοιάζει εκπληκτικά με πολλά σύγρχονα επιτραπέζια, αφού αποτελείται από ένα 30 τετράγωνα, διατεταγμένα σε 3 σειρές των 10.

Δυστυχώς, για όλα αυτά τα επιτραπέζια της αρχαιότητας για τα οποία έχουμε σημαντικά ευρύματα, δεν γνωρίζουμε τίποτε για τους κανόνες τους, οι οποίοι παραμένουν μυστήριο.

πηγή:  http://www.pyles.tv/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...