Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η ελληνική νοοτροπία νίκησε το... "Mind Map"

Με το τέρας της φοροδιαφυγής να παραμένει ανίκητο και τα κρατικά ταμεία άδεια, η ιστορία του  καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, είναι διδακτική.


Σύμφωνα με το npr.org, ο κ. Σπινέλλης, χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα εννοιών επιχείρησε να λύση το πρόβλημα ανακαλύπτοντας μετά από 2 χρόνια την πικρή αλήθεια.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, μοιάζει με ένα κακόγουστο αστείο, καθώς το ένα τρίτο των φόρων που θα έπρεπε να εισπράξει το κράτος, δεν τα είδε ποτέ.

Ο κ. Σπινέλλης εκλήθη από το υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει το 2009 και προσπάθησε να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση με ένα "mind map", έναν χάρτη που απεικονίζει τη λειτουργία ενός εγκεφάλου.

Πρώτη έννοια που τοποθέτησε στον χάρτη ήταν οι "φοροφυγάδες". Αν κάποιος τους εντοπίσει, σκέφτηκε, αυτομάτως μπορεί να μαζέψει περισσότερους φόρους.

 Το πρόγραμμα του Σπινέλλη, ανακάλυψε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με τον ίδιο να πιστεύει ότι το να μοιραστεί τα στοιχεία με τις κατά τόπους ΔΟΥ θα έλυνε το πρόβλημα. Όπως όλοι γνωρίζουμε αυτό δεν συνέβη.

Από τον "χάρτη" έλειπε ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Η διαφθορά των εφοριακών. Έτσι ο Σπινέλλης πρόσθεσε ακόμα ένα στοιχείο στο Mind Map του: Την απόδοση κάθε ΔΟΥ.

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα που θα κατέγραφε καθημερινά την απόδοση κάθε εφορίας. Τι εισέπραξε, πόσες υποθέσεις  διευθέτησε, πόσο χρόνο χρειάστηκε κλπ. Επίσης, κατέγραφε όσες εφορίες δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

Το πρόγραμμα έστελνε email κάθε απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, με τα στοιχεία, αλλά και με όσες εφορίες δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

Δύο χρόνια μετά, η φοροδιαφυγή, δεν είχε αντιμετωπιστεί και ο Σπινέλλης έπρεπε να προσθέσει ακόμα έναν παράγοντα στον "χάρτη" του, καθώς κατανόησε απόλυτα ότι το πρόβλημα δεν ήταν η απουσία στοιχείων ή οργάνωσης. Ήταν θέμα κουλτούρας και νοοτροπίας.

Αν οι άνθρωποι δεν θέλουν να πληρώσουν φόρους, οι εφοριακοί δεν θέλουν να τους συλλέξουν ή είναι επίορκοι και οι πολιτικοί δεν θέλουν να τιμωρήσουν τους εφοριακούς, τότε σίγουρα ένα... "Mind Map" δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Στο τέλος, του 2011 ο Σπινέλλης παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και επέστρεψε στο πανεπιστήμιο.

Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα εσόδων και οι αξιωματούχοι της τρόικας για άλλη μια φορά επιστρέφουν στη χώρα για να ελέγξουν αν υπάρχει πρόοδος και να επιβάλλουν νέα σκληρά μέτρα στους μόνους που πληρώνουν τους φόρους τους κανονικά: Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.


πηγή:  http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...