Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Γουέιν ΜακΛάρεν: ο «καουμπόη της Marlboro»


Ηθοποιός, κασκαντέρ και ιππέας του ροντέο, γνωστότερος ως ο «καουμπόη της Marlboro». Γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου του 1940, ο Γουέιν ΜακΛάρεν (Wayne McLaren) συμμετείχε κατά τις δεκαετίες του ’60 και ’70 σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως γουέστερν, κρατώντας μικρούς ρόλους.

Το 1976 πρωταγωνίστησε στην τεράστια διαφημιστική καμπάνια της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, που εκτόξευσε τις πωλήσεις του Marlboro, παγκοσμίως. Παρότι στη «χώρα του Marlboro» εμφανίστηκαν κατά καιρούς δεκάδες άλλα μοντέλα, ο ΜακΛάρεν υπήρξε η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα στη χώρα μας.


Ο ίδιος κάπνιζε περίπου ενάμισι πακέτο τσιγάρα ημερησίως, μία συνήθεια που πλήρωσε με τη ζωή του. Το 1990 οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο των πνευμόνων και παρά τις θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε, υπέκυψε στις 22 Ιουλίου του 1992, σε ηλικία 51 ετών.

Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του, ο ΜακΛάρεν πρωτοστάτησε σε πάμπολλες αντικαπνιστικές εκστρατείες. Λίγους μήνες πριν πεθάνει, εισηγήθηκε στη Βουλή της Μασαχουσέτης την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα υπέρ της επιστημονικής έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ παρενέβη και στη γενική συνέλευση των μετόχων της Philip Morris, προτείνοντας τον περιορισμό της διαφήμισης τσιγάρων.


«Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά απ’ το τσιγάρο. Ο καπνός σκοτώνει... Είμαι η ζωντανή απόδειξη αυτού!» ήταν τα τελευταία λόγια του.




πηγή

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...