Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Πορτρέτα κρατουμένων του 19ου αιώνα και «εγκληματολογική ανθρωπολογία»



«Εγκληματίες» του 19ου αιώνα, ακόμη και 12 ετών, κατέληγαν στη φυλακή επειδή έκλεβαν ρούχα, τροφή και μέταλλα. Τα πρόσωπα αυτά φωτογραφίζονταν λίγο πριν τον εγκλεισμό τους για να στηρίξουν θεωρίες της «εγκληματολογικής ανθρωπολογίας», της ιδέας δηλαδή ότι ένα άτομο γεννιέται εγκληματίας και ότι τέτοιες τάσεις μπορούν να ταυτοποιηθούν από τα φυσικά χαρακτηριστικά.

Το Tyne & Wear Archives & Museums δημοσίευσε στο διαδίκτυο φωτογραφίες κρατουμένων του 19ου αιώνα, οι οποίες θεωρείται ότι αποτελούν το μοναδικό σωζόμενο άλμπουμ αστυνομικών φωτογραφιών της εποχής.

Κρατούμενοι όλων των ηλικιών, από παιδιά ντυμένα με βρόμικα κουρέλια ως μεγάλης ηλικίας άνδρες αποτυπώνονται στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου 1871 και Δεκεμβρίου 1873.

Σύμφωνα με τη Λιζ Ρις, επικεφαλής των αρχείων και συλλογών του Tyne & Wear Archives, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για δύο λόγους: την ταυτοποίηση των τάξεων των εγκληματιών, καθώς και για τη στήριξη θεωριών σχετικά με την εγκληματική φυσιολογία.

«Οι περισσότερες φωτογραφίες δείχνουν κρατούμενους με τα χέρια τους στα γόνατά τους. Αυτό εξηγείται από τις θεωρίες που βασίζονταν στο σχήμα του κρανίου και των χεριών των εγκληματιών», σημειώνει η Ρις.

Θεωρίες της «εγκληματολογικής ανθρωπολογίας», της ιδέας δηλαδή ότι ένα άτομα γεννιέται εγκληματίας και ότι τέτοιες τάσεις μπορούν να ταυτοποιηθούν από τα φυσικά χαρακτηριστικά, ενισχύθηκαν από αναλύσεις φωτογραφιών εγκληματιών από τους Alphonse Bertillon και Hans Gross.

Την περίοδο εκείνη δεν υπήρχαν περιορισμοί αναφορικά με την ηλικία που ένα παιδί μπορούσε να καταλήξει στη φυλακή ή έστω μια ηλικία έναρξης της ποινικής ευθύνης. Τα αναμορφωτήρια άρχισαν να λειτουργούν τη δεκαετία του 1850, ωστόσο τα παιδιά που καταδικάζονταν για ένα έγκλημα οδηγούνταν στη φυλακή.

Με την άφιξή τους στη φυλακή, οι κρατούμενοι φωτογραφίζονταν, ώστε τα ρούχα τους στην εικόνα να αποκαλύπτουν την κοινωνική τους θέση και τον πλούτο τους. Πολλοί από αυτούς εμφανίζονται βρόμικοι, άρρωστοι και υποσιτισμένοι.

«Θεωρώ ότι τα περισσότερα εγκλήματα που διαπράττονταν ήταν αποτέλεσμα της φτώχειας», σημειώνει η Ρις. «Υπάρχουν ορισμένοι κρατούμενοι που φαίνεται πως προέρχονται από τη μεσαία τάξη και είναι καλοντυμένοι. Όμως οι περισσότεροι φαίνεται πως βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης».


Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες δύο κοριτσιών, της Mary Catherine Docherty, 14 ετών και της Rosanna Watson, 13 ετών, οι οποίες καταδικάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα για κλοπή μετάλλου.




Ο Henry Leonard Stephenson ήταν ένας πραγματικός Όλιβερ Τουίστ, που καταδικάστηκε στην ηλικία των 12 ετών για διαρρήξεις σπιτιών. Η ποινή του: φυλάκιση 12 μηνών το 1873.

Οι φωτογραφίες δεν εκτίθενται στο μουσείο, ωστόσο, το κοινό μπορεί να ζητήσει να τις δει. Μια επιλογή τους έχει δημοσιευτεί στο Flickr και το Pinterest.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...