Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τα 500 επεισόδια γιόρτασαν οι Simpsons

Το 500ό επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων Simpsons προβλήθηκε χθες στις ΗΠΑ. Εδώ και 23 σεζόν οι διάσημοι χαρακτήρες της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς σατιρίζουν τη μέση αμερικανική οικογένεια, αναστατώνοντας το Σπρίνγκφιλντ, την πόλη όπου μένουν.

Η σειρά είναι η πλέον επιτυχημένη και μακροβιότερη στην ιστορία της αμερικάνικης τηλεόρασης.

Ήρωές της τα μέλη της απίθανης οικογένειας Simpsons, που την αποτελούν ο πατέρας Χόμερ, η μητέρα Μαρτζ και τα τρία παιδιά τους, Μπαρτ, Λίζα και Μάγκι.

Στον Χόμερ αρέσει να αράζει στον καναπέ, να πίνει μπίρες και να τρώει ντόνατς, η Μαρτζ προσπαθεί να «προστατεύσει» τον μισθό του Χόμερ από τον ίδιο τον εαυτό του και να κρατά σε τάξη την οικογένεια, ο Μπαρτ αρέσκεται στις σκανταλιές και στο σκέιτ, η Λιζ παίζει σαξόφωνο και είναι η αριστούχος της οικογένειας (και η φωνή της λογικής), ενώ η μικρή Μάγκι είναι μονίμως με μια πιπίλα στο στόμα και δε μιλάει, ούτε περπατάει.

Αυτοί και οι άλλοι χαρακτήρες που τους πλαισιώνουν αμφισβητούν το αμερικανικό όνειρο. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά σε μια πόλη που ζει κυρίως από ένα... πυρηνικό εργοστάσιο!

Δημιουργός της σειράς είναι ο Ματ Γκρέινιγκ (Futurama, Life in Hell).

Η οικογένεια εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη στις 19 Απριλίου 1987, ως ένθετο στο εβδομαδιαίο βαριετέ The Tracey Ullman Show, που παρουσίαζε στο δίκτυο Fox η γνωστή τραγουδίστρια της ποπ Τρέισι Ούλμαν.

Η επιτυχία ήταν άμεση και δύο χρόνια αργότερα τα σκετσάκια των Simpsons αυτονομήθηκαν και απέκτησαν τη μορφή της ημίωρης εκπομπής στο ίδιο κανάλι, σε ώρα μεγάλης ακροαματικότητας. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1989.

Στις 23 σεζόν της σειράς έχουν εμφανιστεί ως γκεστ-σταρ πλήθος διασημοτήτων, όπως οι Στινγκ, Μέριλ Στριπ, U2, Στιβ Μάρτιν, Μελ Γκίμπσον, Μπεν Στίλερ, Ριζ Γουίδερσπουν, Χιου Χέφνερ, Ντένις Ρόντμαν, Μετάλικα, Λάρι Κινγκ, Λιζ Τέιλορ, Μάικλ Τζάκσον, 50 Cent, Αντρέ Άγκασι, Μάτζικ Τζόνσον και ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Στο 500ό επεισόδιο την εμφάνιση του έκανε ο Τζούλιαν Ασάνζ ως γείτονας της οικογένειας που έχει εκδιωχθεί σε μια απομονωμένη περιοχή. Οι ατάκες του Ασάνζ ηχογραφήθηκαν στη Βρετανία όπου βρίσκεται ο ιδρυτής του WikiLeaks.


Μερικές πληροφορίες για τους Simpsons

•Η σειρά έχει αποσπάσει 25 βραβεία Έμμυ, 22 βραβεία Άνι κι ένα βραβείο Πιμπόντυ. Σύμφωνα με το περιοδικό Time (τεύχος 31, Δεκέμβριος 1999) οι Σίμσονς είναι η καλύτερη σειρά του 20ού αιώνα.

•Σύμφωνα πάλι με το Time, ο Μπαρτ Σίμπσον επιλέχθηκε στον κατάλογο των 100 προσώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ό αιώνα. Ήταν το μοναδικό φανταστικό πρόσωπο.

•Στις 14 Ιανουαρίου 2000, η οικογένεια Σίμπσονς απέκτησε το δικό της αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.

•Χαρακτηριστικές εκφράσεις όπως το «D'Oh!» του Χόμερ έχουν αποκτήσει δικό τους λήμμα στο λεξικό.

•Ο Χανκ Αζάρια έχει δηλώσει ότι βάσισε τις φωνές των χαρακτήρων του σε εκείνες διασημοτήτων ή άλλων προσώπων που γνώριζε. Συγκεκριμένα, η φωνή του Ραλφ Γουίγκουμ βασίστηκε σε εκείνη του ηθοποιού Έντουαρντ Τζ.Ρόμπινσον, του Λου στον Σιλβέστερ Σταλόνε και του Comic Book Guy στον συγκάτοικο του Αζάρια στο κολέγιο.

•Ο χάρτης του Σπρίνγκφιλντ που βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης, δείχνει ότι η πόλη μοιάζει με την Κωνσταντινούπολη του Βυζαντίου. Υπάρχει, μάλιστα, και ένας μεγάλος δρόμος, ίδιος σχεδόν με τη Μέση Οδό.

•Ο δήμαρχος του Σπρίνγκφιλντ, Τζο Κουίμπι, είναι βασισμένος στον Τζον Φ. Κένεντι.

•Ο Χόμερ είναι ο μόνος χαρακτήρας που είχε ατάκες σε κάθε επεισόδιο. Η Μαρτζ και η Λίσα έχουν, επίσης, εμφανιστεί σε κάθε επεισόδιο, αλλά σε ένα επεισόδιο (διαφορετικό για την καθεμία) δεν είχαν διάλογο. Ο Μπαρτ δεν εμφανίστηκε στο επεισόδιο Four Great Women and a Manicure.

•Πολλοί από τους χαρακτήρες φέρουν ονόματα της οικογένειας και των συγγενών του Γκέρινγκ. Χόμερ, Μαρτζ, Λίσα και Μάγκι είναι τα πραγματικά ονόματα των γονιών του και των νεότερων αδελφών του.

•Οι Simpsons έγιναν και ταινία το 2007.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...