Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Καλαμάρια-γίγαντες από τον Ειρηνικό στο Αιγαίο

Από τα βάθη των θαλασσών βγήκαν στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών σε δύο διαφορετικά σημεία, με διαφορά μίας μόλις ημέρας.

Οπως γράφει στο σχετικό Δελτίο Τύπου το ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, δύο καλαμάρια του σπάνιου είδους Ommastrephes bartramii εντοπίστηκαν με διαφορά μιας μέρας σε Σάμο και Λειψούς αντίστοιχα. Το συγκεκριμένο είδος συναντάται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ σπάνια το βρίσκουμε στη Μεσόγειο και κυρίως στο Αιγαίο.


Στις 8 Μαρτίου ένα καλαμάρι μήκους 1,63μ και βάρους 9 κιλών βρέθηκε νεκρό κοντά στην παραλία «Κοκκάρι» της Σάμου από μέλη της ομάδας Αυτοδυτών Σάμου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θηλυκά του είδους που έχει καταγραφεί.

Επί τόπου έσπευσαν ερευνητές του Ινστιτούτου και παρέλαβαν το καλαμάρι προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη σχετική αυτοψία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αίτια θανάτου του καλαμαριού, που ήταν γεμάτο αυγά, ήταν φυσικά.

Την προηγούμενη ημέρα καλαμάρι του ίδιου είδους πιάστηκε σε δίχτυα στους Λειψούς, όπως ανέφερε ντόπιος ψαράς και μέλος του δικτύου παρατήρησης του Αρχιπελάγους στα Δωδεκάνησα.

Σε αυτή την περίπτωση η αυτοψία δεν ήταν δυνατή, καθώς το καλαμάρι είχε ήδη φαγωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από σμέρνα.

Η πρώτη αναφορά για το είδος αυτό στη Μεσόγειο έγινε το 1976, ενώ συχνότερες αναφορές του είδους αυτού γίνονται από το 2007. Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι υπάρχει πιθανή εξάπλωση του είδους στο Αιγαίο.

Το καλαμάρι Ommastrephes bartramii ζει σε πολύ βαθιά νερά (200 – 250 μέτρα βάθος), με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η μελέτη γύρω από τη φυσιολογία του.

Τις επόμενες μέρες το πρώτο από τα δύο σπάνια ευρήματα θα μεταφερθεί ακέραιο σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο στο «Μανιάκειο» κτίριο, στη Σάμο, όπου πρόκειται να στεγαστεί το πρότυπο Διεθνές Κέντρο Σπουδών με τη συνεργασία του Αρχιπελάγους και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στον ίδιο χώρο θα βρίσκονται και πολλά άλλα εκθέματα - αντιπροσωπευτικά δείγματα της θαλάσσιας & χερσαίας νησιωτικής πανίδας που έχει συγκεντρώσει και διατηρεί το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...