Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Οι Σίμσονς έγιναν οικολόγοι

Εκτός ηλεκτρικού δικτύου βρίσκονται οι Σίμσονς στο πεντακοσιοστό επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς που προβάλλεται από το 1989 και είναι η μακροβιότερη εκπομπή στις ΗΠΑ.

Στο εν λόγω επεισόδιο, που μόλις προβλήθηκε στην Αμερική, η δημοφιλής οικογένεια κινουμένων σχεδίων ανακαλύπτει τυχαία ότι οι συμπολίτες της στο Σπρίνγκφιλντ συνωμοτούν για να τη διώξουν από την πόλη.

Οι Σίμσονς κατηγορούνται από τον δήμαρχο και δημότες ότι με τις συνεχείς κατεργαριές τους έχουν χρεωκοπήσει τον δήμο. Ψηφίζουν την αποχώρησή τους από την πόλη και ανακηρύσσουν τη Μαρτζ Σίμσον, την καλοπροαίρετη σύζυγο του Χόμερ, μητέρα του Μπαρτ, της Λίσα και της Μάγκι, ως τη «χειρότερη Σίμσον», με το σκεπτικό ότι προσπαθεί πάντα να δει θετικά την οικογένειά της. Τελικά η οικογένεια εγκαταλείπει την πόλη το βράδυ και καταφεύγει στην «Απομόνωση», μια εν δυνάμει οικολογική κοινότητα, απ’ όπου εκλείπουν τα βασικά επιτεύγματα της τεχνολογίας και της σύγχρονης ζωής και όπου τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Οπως, για παράδειγμα, ο νέος της γείτονας, ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο περιβόητος δημιουργός του WikiLeaks, με τον οποίο βλέπουν τηλεόραση…

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δημιουργοί των «Σίμσονς» εισάγουν τις αρχές της οικολογίας στο σενάριο της σειράς - με σκωπτικό τρόπο και διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις. Σε επεισόδιο που βγήκε στον αέρα τον Απρίλιο του 2010, ο πατέρας Χόμερ είχε επιχειρήσει να τοποθετήσει ανεμογεννήτρια στην πίσω αυλή του. Ωστόσο, όταν συνειδητοποίησε ότι η παραγόμενη ενέργεια κατέληγε στην τοπική επιχείρηση ηλεκτρισμού, αποφάσισε να αποδεσμευτεί από το δίκτυο και να ανεξαρτοποιηθεί πλήρως παράγοντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, με αμφίβολη αποτεσματικότητα όμως.

Παρόλα αυτά, ο Χόμερ επέδειξε κακή περιβαλλοντική διαγωγή στην ταινία μεγάλου μήκους που προβλήθηκε το 2007, όταν οι συμπολίτες του τον απέπεμψαν από την κοινότητα γιατί είχε... ρυπάνει μια λίμνη! Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Χόμερ εργάζεται σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο ως επιθεωρητής ασφαλείας...

Ο τόπος

Η δράση εκτυλίσσεται σε μια φανταστική πολιτεία των ΗΠΑ, το Σπρίνγκφιλντ, στο οποία απαντώνται όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης κοινωνίας. Ιδεολογικά η «Οικογένεια Σίμσον» θεωρείται «αριστερή», αν και καμιά φορά ξεφεύγει τόσο που φτάνει στον μηδενισμό. Η σειρά έχει επικριθεί πολλές φορές από τους συντηρητικούς της Αμερικής, καθώς παρουσιάζει απόλυτα αρνητικά όλους τους θεσμούς: οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, η αστυνομία ανίκανη και η εκκλησία άχρηστη.

Ο ίδιος ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θεωρούσε τους Σίμσονς αρνητικό μοντέλο. «Στόχος της κυβέρνησής μου είναι η ενδυνάμωση της αμερικανικής οικογένειας, με τον τρόπο των Γουόλτονς και όχι με των Σίμσονς», είχε πει χαρακτηριστικά σε μια ομιλία του.

Και στη Ρωσία, όμως, η σειρά επικρίθηκε σφόδρα ως προπαγανδιστική υπέρ του σεξ και των ναρκωτικών και κακό παράδειγμα για τη νεολαία...

Ο δημιουργός των «Σίμπσονς» Ματ Γκρένινγκ, της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών Fox, προσπάθησε να συγχωνεύσει -και να σχολιάσει με σαρκασμό- όλα τα καλά και τα κακά της αμερικανικής κουλτούρας αλλά και γενικότερα της ανθρώπινης κατάστασης. Το αποτέλεσμα είναι μια δυσλειτουργική μεσοαστική οικογένεια που φέρει τα ονόματα της οικογένειας του ίδιου του Γκρένινγκ, με τον Μπαρτ να αντικαθιστά το δικό του, Ματ.


Πολυβραβευμένη

Ο Γκρένινγκ διαθέτει υβριδικό αυτοκίνητο, αλλά δεν δηλώνει οικολόγος. Σε σχετική ερώτηση των Times, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που το επέλεξε είναι επειδή σε έναν χώρο στάθμευσης μπορεί να κινηθεί τόσο αθόρυβα ώστε να τρομάζει όσους κινούνται στα πέριξ...

Από την έναρξή της, πριν από 23 χρόνια, μέχρι σήμερα, η σειρά έχει λάβει δεκάδες βραβεία, στα οποία περιλαμβάνονται 27 Emmy, 30 Annie και το βραβείο του περιοδικού Time για την καλύτερη τηλεοπτική σειρά του 20ού αιώνα. Μάλιστα στις 14 Ιανουαρίου του 2000 απονεμήθηκε στην «Οικογένεια Σίμπσον» ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...