Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Συμβουλές για ασφαλές διαδικτυακό παιχνίδι

Ψεύτικα σάιτ παιχνιδιών, δήθεν παιχνίδια στο Facebook, μολυσμένα σπασμένα και δούρειοι ίπποι σε ομαδικά διαδικτυακά παιχνίδια.


Αυτές είναι οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι λάτρεις του online gaming, μια πρόκληση που ευχαρίστως αναλαμβάνει η ESET. Η εταιρεία από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και οι ερευνητές της στην Κρακοβία της Πολωνίας παραχωρούν πέντε χρήσιμες συμβουλές και εμείς προσπαθούμε να γελάσουμε για να μην κλάψουμε από τον κίνδυνο απώλειας του τελευταίου παιχνιδο-ευρώ που εναποθέσαμε στο διαδικτυακό παγκάρι.

Φυσικά, ο λόγος που οι κυβερνο-εγκληματίες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο online gaming είναι ότι οι παίκτες πληρώνουν για να παίξουν (εγγραφή επί πληρωμή).

• Το πρώτο λοιπόν που κάνουν είναι να στήνουν πλαστούς δικτυακούς τόπους, με URL που εύκολα ξεγελούν τον επισκέπτη. Η ESET, αναφέρεται ακόμα και σε «πανομοιότυπα» URL (περίεργο, τότε θα μιλάγαμε για διαδικτυακή κατάληψη). Εκεί, ο ανυποψίαστος gamer μπορεί, όχι μόνο να μολυνθεί με ποικίλης μορφής malware, αλλά και να πέσει σε μία παγίδα που υποκλέπτει τα προσωπικά του στοιχεία, κάτι που μπορεί να αποβεί πραγματικός οικονομικός πονοκέφαλος.

• Η ESET μιλάει για πολλούς ψεύτικους και κακόβουλους λογαριασμούς στο Facebook, που εμφανίζονται ως νόμιμοι δημιουργοί παιχνιδιών.

Βασικός κανόνας επιβίωσης στο Facebook, όπως και στην πραγματική ζωή, είναι να εμπιστεύεσαι μόνο τους πραγματικούς σου φίλους, λέει χαρακτηριστικά η εταιρεία antivirus.

• Αυτό που αποτελεί Νο1 επιχείρημα κατά της πειρατείας, το ακούμε ξανά από την ESET: «Μπορείς να μολυνθείς χρησιμοποιώντας σπασμένα ή ψεύτικα παιχνίδια» (όχι εσύ, ο υπολογιστής σου, συμπληρώνω εγώ).

«Καιροφυλακτούν με αφορμή το πάθος σου για παιχνίδι και διανέμονται μέσω online downloading. Να είσαι περισσότερο προσεχτικός με την επισύναψη αρχείων στο e-mail σου, και φυσικά με τα αφαιρούμενα μέσα όπως τα USB drives. Τα σπασμένα ή ψεύτικα παιχνίδια κρύβουν κίνδυνους μόλυνσης.»

• Αυτήν την στιγμή, ένα από τα πιο διαδεδομένα malware είναι το Win32/PSW.OnLineGames. Ο εν λόγω ιός είναι ένας τύπος trojan που χρησιμοποιείται σε επιθέσεις phishing ειδικά στους gamers: «αυτό το είδος malware εισχωρεί με keylogging και (μερικές φορές) με rootkit, περισυλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με online παιχνίδια και διαπιστεύσεις χρηστών. Η αποσπώμενη πληροφορία στέλνεται στον υπολογιστή ενός απομακρυσμένου εισβολέα. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό οι συμμετέχοντες στα MMORPGs (Massively Multi-player Online Role Playing Games), όπως το Lineage και το World of Warcraft, και τα “metaverses” όπως το Second Life, οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις ποικιλίες απειλών εναντίον τους.»

H ESET μας δίνει πέντε σύντομες αλλά περιεκτικές συμβουλές, που τις γνωρίζουμε ήδη, καλό είναι όμως να τις ξαναθυμηθούμε:

• Χρησιμοποίησε ενημερωμένο antivirus και λύση ασφάλειας με antispyware και firewall. Εδώ, η ESET μιλάει φυσικά για τους καρπούς των δικών της προσπαθειών και δη, το Smart Security 5 και το ESET NOD32 Antivirus.

Τα δύο αυτά προγράμματα λειτουργούν και στο λεγόμενο Gamer Mode, που σημαίνει ότι δεν πετάγονται παράθυρα από το λογισμικό προστασίας εν μέσω παιχνιδιού και δεν ξοδεύονται αφειδώς οι πόροι του συστήματος όταν τους χρειάζεσαι για να παίξεις.

• Πάντα, κάνε χρήση διαφορετικών κωδικών για διαφορετικούς λογαριασμούς, και να μην είναι απλοί.
• Πληκτρολόγησε το URL του online παιχνιδιού ή χρησιμοποίησε σελιδοδείκτες στον browser – έτσι αποφεύγεται λανθασμένο «κλικάρισμα» σε μολυσμένο σύνδεσμο στη μηχανή αναζήτησης.
• Προστάτευε με κωδικούς τα προσωπικά σου δεδομένα στον υπολογιστή ή το cloud εάν δεν είναι απευθείας αναγκαίο για την gaming εμπειρία σου.
• Μη χρησιμοποιείς ποτέ σπασμένο λογισμικό, μπορεί να είναι κακόβουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...