Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

«Γλιτώσαμε για χιλιοστά την τραγωδία»!

Πέρασαν 33 ολόκληρα χρόνια και κανείς δεν ήξερε τίποτα. Οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού άνθρωποι που γνώριζαν δεν είχαν μιλήσει. Ηταν ένα επτασφράγιστο μυστικό.

Κι όμως, όπως αποκαλύπτεται στο ολλανδικό περιοδικό «Voetbal International» που κυκλοφορεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, η μεγάλη Εθνική Ολλανδία του 1978 βρέθηκε λίγα χιλιοστά μακριά από την τραγωδία!

Οι «Οράνιε» στο ταξίδι τους για την Αργεντινή για το Παγκόσμιο Κύπελλο εκείνης της χρονιάς βρέθηκαν πολύ κοντά σε ένα τρομερό αεροπορικό δυστύχημα.

Ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου σε εκείνο το ταξίδι πριν από 33 χρόνια έλυσε τη σιωπή του και στη συνέντευξη που έχει δώσει στο περιοδικό αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ενός γεγονότος που γνώριζε αυτός, ο κυβερνήτης και ένας-δύο άνθρωποι της αεροπορικής εταιρίας KLM!

Ας τα πάρουμε με τη σειρά, με βάση τα όσα λέει ο Γιάαπ ντε Μορ, ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου DC-8 που είχε ξεκινήσει από το Αμστερνταμ με την αποστολή της Ολλανδίας. Με τον προπονητή Ερνστ Χάπελ και τους Γιόχαν Νέεσκενς, Αρι Χάαν, Βιμ Γιάνσεν, Τζόνι Ρεπ, Ρομπ Ρέζενμπρινκ και τα αδέρφια Φαν ντερ Κέρκοφ, οι Ολλανδοί ξεκίνησαν από το Αμστερνταμ με ενδιάμεσους σταθμούς το Μαρόκο, τη Λιβερία, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη.

Είχαν φτάσει στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια και ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της πόλης.

«Είχαμε ξεκινήσει την διαδικασία της απογείωσης. Ο αεροδιάδρομος ήταν μέσα στο δάσος με πολύ πυκνά δέντρα. Δεν φαινόταν το τέλος του, όταν ξαφνικά είδα το κόκκινο φανάρι που έδειχνε ότι είχαμε ελάχιστα μέτρα ακόμη στη διάθεσή μας. Δεν υπήρχε χρόνος για να σταματήσουμε την απογείωση. Εκλεισα τα μάτια και πάτησα απλά το κουμπί της απογείωσης», λέει στο περιοδικό ο Γιάαπ ντε Μορ.

«Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, όταν τα άνοιξα ξανά είδα πως για χιλιοστά είχαμε γλιτώσει ένα ξεχασμένο δέντρο στο τέλος του αεροδιαδρόμου. Για ελάχιστα χιλιοστά είχαμε γλιτώσει ένα τρομερό δυστύχημα. Πετάξαμε ήρεμα ως το Ρίο της Βραζιλίας. Κανείς από τους επιβάτες δεν είχε καταλάβει τίποτα. Ενημέρωσα μαζί με τον πιλότο την KLM και αποφασίσαμε να μη μιλήσει κανείς», συνέχισε ο συγκυβερνήτης εκείνης της πτήσης.

Η Εθνική Ολλανδίας έχασε στην παράταση στον τελικό εκείνης της διοργάνωσης με 3-1 από την Αργεντινή. Τώρα, 33 χρόνια μετά όλοι μαθαίνουν ότι μέσω ενός θαύματος έφτασε στα τελικά. Ενα θαύμα που έδωσε τη ζωή όλων σε εκείνη την πτήση με το DC-8...


πηγή,   http://www.sentragoal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...