Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Κυνομαχίες: 'Εγκλημα χωρίς τιμωρία

Το βάρβαρο "χόμπι" των κυνομαχιών είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στην Ελλάδα, αποκαλύπτει σε συνέντευξη στο tvxs.gr η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονίας Νατάσα Μπομπολάκη. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά τις κυνομαχίες, οργανωμένες συμμορίες τις διοργανώνουν μυστικά σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Πολλά χρήματα διακινούνται για τους ιδιοκτήτες των άτυχων τετράποδων μέσω στοιχημάτων και επάθλων.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Κότσαρη


Σύμφωνα με την κ. Μπομπολάκη το πρόβλημα με τις κυνομαχίες είναι εκτεταμένο στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Οι συμμορίες που συνήθως χρησιμοποιούν σκυλιά πιτ μπουλ δραστηριοποιούνται με απόλυτη μυστικότητα.

«Οι άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν που θα γίνει μια συγκεκριμένη κυνομαχία είναι επαγγελματίες του είδους, βρίσκονται παντού, υπάρχουν παντού τσιλιαδόροι οι οποίοι ανά πάσα ώρα και στιγμή όταν δουν κάποια ύποπτη κίνηση ειδοποιούν  και σταματά το βάρβαρο αυτό «χόμπυ», δηλώνει στο tvxs.gr η κ. Μπομπολάκη. Δυστυχώς, οι περιπτώσεις στη χώρα μας οπου έχουν πιαστεί επ' αυτοφόρω άνθρωποι οι οποίοι διεξάγουν αγώνες πιτ μποουλ είναι πάρα πολύ λίγες και μόνο μία περίπτωση από αυτές οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.



«Ψυχικά άρρωστοι»

«Οι λόγοι , κατά τη γνώμη μου, που γίνονται αυτές οι κυνομαχίες είναι δύο: ο ένας είναι το οικονομικό όφελος, διότι το έπαθλο σε κάθε κυνομαχία ανέρχεται στο ποσό από 5.000 - 10.000 ευρώ. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων  που ασχολούνται με τις κυνομαχίες. Είναι ψυχικά άρρωστοι. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα θα κακοποιήσουν κάποια στιγμή ακόμη και παιδιά», τονίζει η κ. Μπομπολάκη.

«Είναι αδιανόητο να βλέπεις να κατασπαράζονται μπροστά σου ζώα τα οποία είναι απολύτως συναισθανόμενα, αισθάνονται τον πόνο, τη φρίκη, την αγωνία, το σοκ όπως το αισθανόμαστε κι εμείς οι άνθρωποι. Όλο αυτό το κύκλωμα, είναι ένα κύκλωμα χρήζει ιδιαίτερης ψυχαναλυτικής μελέτης»
Κυκλώματα σε όλη την Ελλάδα

«Συνήθως οι περιοχές που γίνονται οι κυνομαχίες, όσο μπορούμε να έχουμε εικόνα γιατί παίρνονται εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας από τους διοργανωτές , είναι στην Αττική όπου γίνονται πάρα πολλές στην περιοχή του Σχιστού, στο Μαρκόπουλο, στην Κερατέα, στο Λαύριο, στον εξωτερικό χώρο του ΟΑΚΑ, στην Κρήτη, στην Ρόδο, στην Κάρπαθο», αναφέρει η κ. Μπομπλάκη.

«Το 2011 εντοπίστηκε αλλοδαπός ο οποίος είχε δύο πιτ μπουλ τα οποία ήταν εκπαιδευμένα, τα καταλαβαίνεις αμέσως τα ζώα αυτά, για να πάρουν μέρος σε κυνομαχία. Επενέβη το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και στο αυτόφωρο και θα υποστεί τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος.»

Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τις κυνομαχίες ενώ οι ποινές που προβλέπονται είναι από ένα χρόνο έως και 5 χρόνια φυλάκιση. Τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι τα 15.000 ευρώ.



Πώς επιλέγονται και εκπαιδεύονται

Η ράτσα των πιτ μπουλ που χρησιμοποιείται έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρώτον είναι πολύ δυνατά ζώα και δεύτερον είναι πολύ πιστά στο αφεντικό τους. Έτσι με οποιαδήποτε εντολή του αφεντικού τους, την εκτελούν. Εκπαιδεύονται κυρίως μικρόσωμα πιτ μπουλ, μέχρι 20 κιλά,  για να είναι πιο ευέλικτα και ευκίνητα κατά την ώρα της κυνομαχίας.

Τα ζώα αυτά, εκπαιδεύονται να τρώνε ωμό κρέας και μόνο, ούτως ώστε να επιθυμούν να κατασπαράξουν το άλλο ζώο - δόλωμα το οποίο μπαίνει στην κυνομαχία. Μένουν για πάρα πολλές ώρες μέσα σε σκοτεινούς χώρους και πολλές φορές σε πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτων, ούτως ώστε τα ζώα μετά από ένα τέτοιο σοκ που υφίσταται για ώρες μέσα στο πορτ μπαγκάζ να γίνονται κατά την ώρα της κυνομαχίας ακόμα πιο επιθετικά.

Για δόλωμα μπαίνουν άλλα πιο αδύναμα ζώα τα οποία και σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της κυνομαχίας. Τα 90% των πιτ μπουλ μετά το πέρας της κυνομαχίας έχει σοβαρούς τραυμτισμούς και οι φιλοζωικές εταιρίες που τα βρίσκουν αναγκάζονται να τα θανατώσουν.

Η κ. Μπομπολάκη επισημαίνει: «Πολλά από τα ζώα τα πηγαίνουμε στους κτηνιάτρους και θεραπεύονται. Περνούν κατόπιν μια ειδική εκπαίδευση γιατί δύσκολα αναγνωρίζουν ένα άλλο αφεντικό. Θέλουν πάρα πολλή αγάπη, πάρα πολλή φροντίδα, πάρα πολύ χρόνο προκειμένου να ξεχάσουν την παλιά τους εκπαίδευση και να γίνουν ικανά για να υιοθετηθούν. Έτσι λοιπόν, πολλά από αυτά τα πιτ μπουλ τα οποία μαζεύουμε μετά από κυνομαχίες και εφόσον κατορθώσουμε να τα σώσουμε, υιοθετούνται και είναι απόλυτα πιστά και ήρεμα ζωάκια».



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...