Δημοφιλές τηλεπαιχνίδι στο Πακιστάν δίνει σε άτεκνους συμμετέχοντες ως έπαθλο… μωρά που έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους.
Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, που προβάλλεται στις ώρες αυξημένης τηλεθέασης, θέτει στο κοινό ερωτήσεις γενικών γνώσεων και οι νικητές κερδίζουν ηλεκτρικές συσκευές όπως φούρνους μικροκυμάτων, ψυγεία, συστήματα home cinema, φορητούς υπολογιστές και πλυντήρια.
Αλλά στο τελευταίο επεισόδιο, όμως, το οποίο παίχτηκε κατά τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, τα είδη οικιακού εξοπλισμού αντικαταστάθηκαν από… δύο μωρά, τα οποία δόθηκαν ως έπαθλο σε δύο ζευγάρια που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν.
«Στην αρχή σοκαρίστηκα, δεν μπορούσα να το πιστέψω πως μας δόθηκε αυτό το μωρό», δήλωσε η Σουρίγια Μπιλκίς, η πλέον πανευτυχής μητέρα ενός μωρού δύο εβδομάδων.
Η παραγωγή του παιχνιδιού, που ονομάζεται «Αμάν Ραμαζάν», σκοπεύει να χαρίσει τις επόμενες ημέρες ακόμη ένα μωρό, αγοράκι αυτή τη φορά.
«Τα Χριστούγεννα υπάρχει ο Άγιος Βασίλης που δίνει δώρα σε όλους, είναι σημαντικός για τους Χριστιανούς. Για μας το Ραμαζάνι είναι πολύ ιδιαίτερη περίοδος οπότε είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τους ανθρώπους χαρούμενους και να τους επιβραβεύουμε», δήλωσε ο παρουσιαστής της εκπομπής Ααμίρ Λιακουάτ Χουσέιν επισημαίνοντας πως η πρωτοβουλία γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «αυτά τα μωρά, όταν μεγαλώσουν, να γίνουν παιδιά του δρόμου και να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις αυτοκτονίας. Προσπαθούμε να δώσουμε μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα αυτό».
Τα κοριτσάκια είχαν βρεθεί από τη μη κυβερνητική οργάνωση Chhipa Welfare Association, η οποία λέει πως βρίσκει έως και 15 εγκαταλειμμένα παιδιά κάθε μήνα. «Η ομάδα μας βρίσκει εγκαταλειμμένα παιδιά στο δρόμο ή σε σκουπιδοτενεκέδες. Γιατί λοιπόν να μην διασφαλίσουμε πως θα καταφέρουν να ζήσουν σε μια καλή οικογένεια;», λέει ο ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Μοχάμαντ Ραμζάν Τσίπα.
Ο ίδιος προσθέτει ότι τα ζευγάρια που κέρδισαν στο τηλεπαιχνίδι είχαν προηγουμένως προσεγγίσει την οργάνωση προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποια υιοθεσία -μια διαδικασία που τελικά δεν τελεσφόρησε- ενώ δεν γνώριζε πως θα του δοθεί ένα νεογέννητο ως δώρο.
Ορισμένοι από τους τηλεθεατές επαίνεσαν την κίνηση αυτή προσφοράς του μωρού, ενώ άλλοι αντέδρασαν αρνητικά.
Στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα, όπου η γέννηση των παιδιών εκτός γάμου είναι καταδικασμένη και η μοιχεία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο κάτω από αυστηρές ερμηνείες του ισλαμικού νόμου, εκατοντάδες βρέφη εγκαταλείπονται κάθε μήνα.
Τα κορίτσια είναι πολύ πιο πιθανό να πέσουν θύματα εγκατάλειψης, καθότι θεωρούνται από πολλούς Πακιστανούς ως μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση, μιας και στις περισσότερες γυναίκες δεν επιτρέπεται να εργαστούν και θεωρείται ότι την οικονομική τους ευθύνη την έχουν οι πατεράδες τους και αργότερα οι σύζυγοί τους.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου