Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Η πύλη της κολάσεως στο Τουρκμενιστάν


Ονομάζεται Νταρβάζα ή αλλιώς «πύλη της κολάσεως». Η απόκοσμη όψη του, θα μπορούσε να θυμίζει σκηνή από τον κρατήρα του «σκοτεινού» ηφαιστείου Μάουντ Ντουμ στην τριλογία «Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών». Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για έναν γιγάντιο κρατήρα στην έρημο Καρακούμ, στο Τουρκμενιστάν, ο οποίος δημιουργήθηκε από γεωλόγους που μελετούσαν την περιοχή πριν από περίπου 40 χρόνια.


Και γεννήθηκε η… πύρινη πύλη

Όλα ξεκίνησαν το 1971, όταν ερευνητές από την Σοβιετική Ένωση στην προσπάθειά τους να ανοίξουν μια τρύπα στο έδαφος, έπεσαν πάνω σε μια σπηλιά φυσικού αερίου. Το έδαφος στο συγκεκριμένο σημείο κατέρρευσε, αποκαλύπτοντας έναν κρατήρα διαμέτρου 70 μέτρων. Φοβούμενοι ότι το άνοιγμα αυτό θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδη αέρια, οι γεωλόγοι αποφάσισαν να βάλουν φωτιά. Υπολόγιζαν μάλιστα ότι η φωτιά θα έκαιγε για μερικές μέρες έως ότου εξαντληθούν τα εύφλεκτα αέρια, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα ο κρατήρας να παραμένει φλεγόμενος μέχρι και σήμερα.


Η πύλη της κολάσεως βρίσκεται περίπου 260 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ. Η χρυσαφένια της λάμψη είναι ορατή σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από το χωριό Νταρβάζα (που σημαίνει πύλη) στο οποίο βρίσκεται.


Τον Απρίλιο του 2010, ο πρόεδρος της χώρας Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ επισκέφθηκε την περιοχή και διέταξε τη σφράγιση του κρατήρα. Ωστόσο αυτό δεν έγινε, ούτε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια για την εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας του φλεγόμενου κρατήρα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...