Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Τα εξωφρενικά ονόματα που θέλουν οι γονείς στη Νέα Ζηλανδία να δώσουν σε παιδιά τους


«Ηρθε ο Μεσσίας!». Κανένας πατέρας δεν μπορεί να ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα της απόκτησης ενός γιου με αυτή την πρόταση. Τουλάχιστον όχι στη Ν. Ζηλανδία, όπου το «Μεσσίας» είναι ανάμεσα στα απαγορευμένα ονόματα. Και να σκεφτεί κανείς πως δεν πρόκειται για το πιο παράλογο που άκουσαν οι υπάλληλοι της ληξιαρχικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι γονείς στη Ν. Ζηλανδία πρέπει να πάρουν άδεια από το κράτος για το όνομα που θα δώσουν στο παιδί τους. Κάθε χρόνο λοιπόν απλά... μεγαλώνει η λίστα των ονομάτων που έχουν απαγορευθεί. Αλλά οι γονείς ποτέ δεν παύουν να εκπλήσσουν σε αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με το CNN, τα τελευταία χρόνια στη Ν. Ζηλανδία αναγκάστηκαν να απορρίψουν τουλάχιστον έξι αιτήσεις για το όνομα «Λούσιφερ», ενώ την ίδια τύχη είχαν τα ζευγάρια που ήθελαν να αποκαλέσουν το παιδί τους «Χριστό» και «Μεσσία». Οι προϋποθέσεις για να επιτραπεί η χρήση ενός ονόματος είναι να μη θεωρείται προσβλητικό - σε λογικά πλαίσια - να μην είναι παράλογα πολυσύλλαβο και να μην αποτελεί τίτλο ή βαθμό.

Βέβαια το «*» και «.» - ναι, ο αστερίσκος και η τελεία – δεν φαίνεται να παραβιάζουν κάποιο από τα παραπάνω, αλλά απορρίφθηκαν. Ίσως για να γλιτώσουν τους γονείς από τον πονοκέφαλο για το πώς θα φωνάζουν τα παιδιά τους!

Η Ν. Ζηλανδία δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία ισχύει κάτι τέτοιο. Αντίστοιχο νόμο έχει η Σουηδία, όπου έχουν απορριφθεί αρκετές φορές ονόματα όπως «Σούπερμαν» ή «Metallica». Το 2009 αναγκάστηκε και η Δομινικανή Δημοκρατία να υιοθετήσει ανάλογη στάση, όταν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις γονιών που ονόμαζαν τα παιδιά τους με έμπνευση από μοντέλα αυτοκινήτων ή φρούτα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...